Stres baş ağrısı da denen bu ağrılar en sık görülen baş ağrısı şeklidir.
İki yanlı, mengene ile sıkıştırılma, başta sıkışma, basınç ve gerilme hissi şeklinde hissedilen ağrılar, çoğunlukla iki yanlıdır. Ağrılar, ense ve başın arkasından başlayarak boyun, şakaklar ve gözlere yayılır. Günlük yaşam aktiviteleri ağrının şiddetini arttırmaz. Seyrek, ataklar halinde veya günlük süreğen ağrılar şeklinde seyredebilir. Bu ağrılar, daha çok kadınlarda görülür.
Migren ağrıları ile karışabilir, her zaman ayırt etmek mümkün olmayabilir. GTBA da kusma görülmez, bulantı ise nadir ve hafif olarak görülür. Zonklama görülmez. Işığa ve sese karşı hassasiyet vardır ama migrendeki kadar belirgin değildir.
Migreni olan bir hastada GTBA, GTBA olan bir hastada migren sıklıkla bir arada bulunur. GTBA’ları bazen migren atağını başlatabilir. Bazı hastalarda iki ağrıyı birbirinden ayırt etmek mümkün olmayabilir.
Ağrılar, 30 dakikadan 7 güne kadar devam edebilir. Hastalarda sıklıkla uykusuzluk ve uyku problemleri mevcuttur. Post travmatik stres bozukluğu olan kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir ve beraberinde depresyon ve depresif bulgular görülür.
Nedeni tam bilinmemekte, beynin santral ağrıyı algılamasında, serotonin ile ilişkili bir aşırı duyarlılık ve çene-boyun kaslarındaki gerginlik/kasılma nedeni ile ortaya çıktığı varsayılmaktadır.
GTBAnın görülme olasılığını arttıran faktörler
Tedavi