C vitamini vücutta pek çok önemli reaksiyonda kofaktör olarak görev alır:
Bağırsaklarda demir emiliminde
Böbreküstü bezi hormonlarının sentezinde
Akyuvar işlevlerinde
Dopamin ve noradrenalin metabolizmasında
Triptofan, serotonin ve diğer nörotransmitter sentez, salınım ve metabolizmasında
Glutamat ve GABA metabolizmasını düzenleyerek beyni sakinleştirerek
Beyinde yağların oksidasyonunun önlenmesinde
Besinsel yağlardan enerji elde edilmesinde
Bakır metabolizmasında
Folik asit metabolizmasında
Karnitin sentezinde; mitokondriyal enerji üretiminde
Kollajen sentezinde
Epigenetik düzenleme ve metilasyon döngülerinde: bebeklerin anne karnında beyin gelişiminde.
Antioksidan olarak
Beynin antioksidan rezervleri düşük olduğu için, C vitamini düzeyleri diğer organlara kıyasla daha yüksektir. Özellikle hafıza merkezi hipokampüsler ve duygu durum düzenleyicisi amigdalalarda. C vitamini düzeyi yüksek ve C vitamini eksikliğinden etkilenen diğer bir organ böbreküstü bezleridir. Eksiklikte en son beyin ve böbreküstü bezi düzeyleri düşer. Özellikle anne karnında ve erken bebeklikte beyin gelişiminde beynin yeterli C vitamini düzeylerine sahip olması önemlidir; C vitamini eksikliğinde beyin gelişiminde aksamalar meydana gelir. Bebeğin en önemli C vitamini anne sütüdür; annenin düzeyleri yetersizse sütün içerdiği C vitamini düzeyleri de düşmektedir.
Ağır C vitamini eksikliğinin en bilinen sonucu iskorbit’tir. İlk defa uzun seferler yapan gemicilerde gözlenen bu hastalık, günümüzde azımsanmayacak sıklıkta görülmektedir.
C vitamini eksikliği sonucu görülebilecek yakınmalar/durumlar:
Diyabetik yaraların ortaya çıkma olasılığında artış ve iyileşmeme
Kalp damar ve beyin damar hastalıkları riskinde artış
Metabolik sendrom riskinde artış
Bitkisel besinlerin C vitamini düzeyleri toplandıktan sonra günler içerisinde azalır. Bu nedenle sebze meyve tüketimini artırmak kadar, taze sebze meyve tüketmek önemlidir.
C vitamini düzeylerini azaltan diğer bir faktör ısıdır. Bu nedenle de tükettiğimiz sebzeleri mümkün olanlarını çiğ tüketmek önemlidir. Böylelikle besinlerin B vitamini düzeyleri de daha yüksek kalacaktır.
Günlük C vitamini alımı günlük 40-110 mg olmalıdır.
Sigara içenlerin, Yoğun alkol kullananların, Batı tipi beslenenlerin, hamilelerin, çocukların ve yaşlıların ihtiyacı daha yüksektir.
C vitamini içeriği yüksek besinler
Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil renkli sebzeler
Turpgiller (özellikle lahanalar ve brokoli)
Soğangiller
Taze meyveler (özellikle narenciye, çilek, orman meyveleri, hünnap)
Avokado, biberler, domates, tatlı patates
Ciğer
Her öğünde sebze meyve tüketmek, c vitamini ile birlikte bağırsak bakterilerimiz için lif, polifenoller, antioksidanlar, B vitaminleri, folik asit, magnezyum da sağlar. O nedenle takviye yerine besinlerle C vitamini almaya çalışın.
Fazla C vitamini takviyesi sindirim yakınmalarına, böbrek taşı riskinde artışa ve östrojenik aktivite artışına neden olur. Takviye olarak günde 1000 mg C vitaminini geçmemeye çalışın.
Beslenme ile ilgili daha fazla bilgi ve tarifleri Ne Yiyeceğimi Şaşırdım isimli kitabımızda bulabilirsiniz.
Referanslar
Plevin D, Galletly C. The neuropsychiatric effects of vitamin C deficiency: a systematic review. BMC Psychiatry. 2020;20(1):315. Published 2020 Jun 18. doi:10.1186/s12888-020-02730-w
Tveden-Nyborg P. Vitamin C Deficiency in the Young Brain-Findings from Experimental Animal Models. Nutrients. 2021 May 15;13(5):1685. doi: 10.3390/nu13051685. PMID: 34063417; PMCID: PMC8156420.